Na co mam ochotę...

Powiem Wam, że nie mogę się doczekać chwili, gdy powietrze zacznie pachnieć wiosną (znacie ten szczególny zapach, no nie? :) a ja zdejmę z moich róż hmm... to, czym je przykryłam na zimę (okej, przyznam się Wam, że to nie piękne chochoły ze złotej słomy, a liście z moich brzóz, zagrabione jesienią) i... zacznę sezon różany.
One się niecierpliwią, już wypuszczają maleńkie listki, ja próbuję im tłumaczyć (czy któraś z Was, jak ja, gada do kwiatów? normalnie szaleństwo...) że jeszcze za wcześnie, że w zeszłym roku jak w marcu spadł śnieg, to leżał do maja, ale one są uparte, pączki na łodygach są i tyle.
Poziomkowe ptaki, wypasione przez zimę na słonecznikowych pestkach, zaczęły już śpiewać i przymierzać się do budek (muszę ich trochę dokupić...). Już, już, za chwilę wiosna, ale... jeszcze nie.
A ja przeglądam katalogi roślin i mam ochotę na coś takiego:


Niemal mistyczna niebieska róża... Próbuję zdobyć ją od dwóch lat i jakoś nie mogę namierzyć takiej odmiany, jaką sobie wymarzyłam, ale może w tym roku...? Zdjęcie pochodzi ze strony największego hodowcy róż w Polsce, skąd sprowadziłam w zeszłym roku ponad 20 odmian moich różyczek: rosarium.com.pl Strona ta jest pewnie znana każdemu miłośnikowi tych kwiatów, ale nawet początkujący hodowca, jak ja, znajdzie tam mnóstwo zdjęć i porad.

Ochotę mam również na pewną książkę, której czuję się matką chrzestną, bo to ja powiedziałam autorowi: "Kurczę, facet, piszesz dobrze, wysyłaj!". Wysłał i teraz czeka na premierę swojej pierworodnej. Nie wiem, jaki jest efekt ostateczny - ja czytałam tylko kilkadziesiąt stron - ale przeczytam na pewno. Mówię o:


A na koniec mam ochotę na wręcz zjawiskowy deser (myślę, że smakuje tak, jak wygląda), cudo czekoladowo-karmelowe, z mojego ulubionego programu Masterchef: Australia.


Program polecam, deser również. Książkę chcę przeczytać i być może napiszę o niej raz jeszcze, a różę... różę oczywiście kupię, a gdy rozkwitnie pewnie się w niej zakocham. Jak to ja. :)